Jak jsem vyráběl Keezer

Toto není návod, ten si můžete přečíst v Pivaři. Chci zde popsat na co jsem narazil a co zkusil vylepšit.

Každý domovarník ví, že v určité době nastane čas na posun ve vybavení. Já měl štěstí, k padesátinám mi rodina darovala Brewster Beacon 40 s chladičem. Tak jsem jen dokoupil kvasnou nádobu suroviny a mohl jsem začít vařit.

Když jsem chtěl dělat spodně kvašená piva, potřeboval jsem chlazení. Tak jsem sehnal lednici, STC-1000 a topný kabel. Nyní mohu vařit i v zimě svrchňáky a v létě spodňáky. Inspirací mi byl https://www.fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0 Stáčel jsem do lahví s přidanou dextrózou a láhve skladoval ve "spilce". 

Mrazák 300l
A zde se objevilo úzké místo technologie. Abych mohl uvařit další várku, musel jsem vypít předchozí. Musel jsem tedy zvýšit skladovací kapacitu. A logickým řešením se jevila stavba keezeru, o které jsem uvažoval již dávno. Návodů a inspirací je na internetu spousta. Já postupoval podle článku Jak si vyrobit domácí keezer v Pivaři číslo 5. Vybavení je takřka shodné. Brzdilo mě to, že jsem nemohl najít vhodný mrazák. Použité mi přišly drahé na to, v jakém byly stavu. Nakonec jsem našel jsem 300l mrazák Hisense, byl v akci za 6 000 Kč a to byl poslední impuls.

Tak jsem ho objednal. Objednal hadice, propojky, ventily, koupil dvě kyvety a narážeče, trámky a barvu. Dva výčepní kohouty s dlouhým šroubením a STC-1000 jsem pořídil již dříve. Kyvety mám zatím dvě, ale vejde se mi jich tam šest. Stejně tak kohouty zatím dva, ale plánuji dokoupit ještě dva (alespoň jedno baroko).

STC-1000 
Jako regulaci někdo volí Inkbird a je to jednodušší. Já jsem zvolil STC-1000, kterým jsem nahradil stávající termostat mrazáku. Abych nemusel tahat někde drát čidla, chtěl jsem použít zabudované čidlo. Tak jsem to propojil s STC-1000. Akorát že mi to ukazovalo o cca 20°C více. Problém je, že STC-1000 sice umožňuje kalibraci, ale je +- 10°C. Kamarád elektrikář mi poradil vrazit tam odpor. Tak jsem to zkusil a nakonec tam dal 5kOhm a už to ukazovalo rozumné hodnoty. Co si budeme povídat: jeden stupeň nahoru nebo jedeň stupeň dolů. Kdo z Vás si někdy zkalibroval teploměr, jestli ukazuje správně?

Kryt kompresoru


Původní termostat




Laborování s STC a čidlem


A aby to nějak vypadalo, vytiskl jsem si rámeček na 3D tiskárně.


Když teda začalo fungovat chlazení, přesunul jsem se k límci. 

Límec 

Demontáž pantů






Výška límce závisí na hloubce mrazáku (uvnitř :-) ) a výšce kyvety včetně narážečů. Mně to vyšlo tak, že jsem mohl použít horní díry pro šrouby pantů, výška trámku je 70mm a rozteč horních a dolních děr taky. 

Kohouty mi vyšly do středu. Jelikož bych chtěl ještě 2 baroka, zvolil jsem rozteč 15cm. Sehnal jsem vrták 22mm. Šroubení kohoutů má 22,9mm, takže jsem musel šroubovat. Aspoň nepotřebuju matku.

 Límec jsem nalakoval a přilepil mamutem. A hlavně! Nezapomenout vyvrtat dírku pro plynovou hadičku!

připojit hadičky

 

 Teď už jen zbývá připevnit rozdělovač tlaku,








přišroubovat víko.

A můžeme čepovat!

Hadičky ke kyvetě je dobré mít dostatečně dlouhé, aby se dala kyveta narážet mimo mrazák. Já musím docela zatlačit a nerad bych promáčkl dno mrazáku.

A je to! Ještě bylo potřeba odmontovat madlo víka. Poněkud překáží pípě.

Teď mě ještě čeká pár dodělávek. Hlavně musím vyřešit kapák, zatím ukapávání řeším hadrem na podlaze. A pak, někdy, bych chtěl udělat váhy pod kyvety, abych měl přehled, kolik piva zbývá.








Komentáře