Jak jsem vyráběl Keezer
Toto není návod, ten si můžete přečíst v Pivaři. Chci zde popsat na co jsem narazil a co zkusil vylepšit.
Každý domovarník ví, že v určité době nastane čas na posun ve vybavení. Já měl štěstí, k padesátinám mi rodina darovala Brewster Beacon 40 s chladičem. Tak jsem jen dokoupil kvasnou nádobu suroviny a mohl jsem začít vařit.
Když jsem chtěl dělat spodně kvašená piva, potřeboval jsem chlazení. Tak jsem sehnal lednici, STC-1000 a topný kabel. Nyní mohu vařit i v zimě svrchňáky a v létě spodňáky. Inspirací mi byl https://www.fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0 Stáčel jsem do lahví s přidanou dextrózou a láhve skladoval ve "spilce".
![]() |
Mrazák 300l |
Tak jsem ho objednal. Objednal hadice, propojky, ventily, koupil dvě kyvety a narážeče, trámky a barvu. Dva výčepní kohouty s dlouhým šroubením a STC-1000 jsem pořídil již dříve. Kyvety mám zatím dvě, ale vejde se mi jich tam šest. Stejně tak kohouty zatím dva, ale plánuji dokoupit ještě dva (alespoň jedno baroko).
![]() | |
STC-1000 |
![]() |
Kryt kompresoru |
![]() | |
Původní termostat |
![]() | |||
Laborování s STC a čidlem |
Když teda začalo fungovat chlazení, přesunul jsem se k límci.
![]() | |
Límec |
![]() |
Demontáž pantů |
Výška límce závisí na hloubce mrazáku (uvnitř :-) ) a výšce kyvety včetně narážečů. Mně to vyšlo tak, že jsem mohl použít horní díry pro šrouby pantů, výška trámku je 70mm a rozteč horních a dolních děr taky.
Kohouty mi vyšly do středu. Jelikož bych chtěl ještě 2 baroka, zvolil jsem rozteč 15cm. Sehnal jsem vrták 22mm. Šroubení kohoutů má 22,9mm, takže jsem musel šroubovat. Aspoň nepotřebuju matku.Límec jsem nalakoval a přilepil mamutem. A hlavně! Nezapomenout vyvrtat dírku pro plynovou hadičku!
![]() |
připojit hadičky |
Teď už jen zbývá připevnit rozdělovač tlaku, |
![]() |
přišroubovat víko. |
A můžeme čepovat! |
Hadičky ke kyvetě je dobré mít dostatečně dlouhé, aby se dala kyveta narážet mimo mrazák. Já musím docela zatlačit a nerad bych promáčkl dno mrazáku.
A je to! Ještě bylo potřeba odmontovat madlo víka. Poněkud překáží pípě.
Teď mě ještě čeká pár dodělávek. Hlavně musím vyřešit kapák, zatím ukapávání řeším hadrem na podlaze. A pak, někdy, bych chtěl udělat váhy pod kyvety, abych měl přehled, kolik piva zbývá.
Komentáře
Okomentovat